Off Canvas sidebar is empty

Friesland 2020

Wat een pech voor Henk z'n vrouw Margo. Door haar knieblessure konden ze niet samen met de "Dream" op vakantie en kreeg ik een telefoontje van Henk of ik een weekje mee wilde zeilen. Daar hoefde ik niet zo hƩƩl lang over na te denken natuurlijk. Zondags kwamen we met de motor terug van ons uitstapje naar de Moezel en hoefde ik alleen maar de tandenborstel te verhuizen naar een andere tas. Maandag de 20e dropte Agnes mij mƩt m'n spulletjes in Muiden, waar Henk alvast naar toe was gevaren vanaf Loosdrecht. Na een kopje koffie vertrokken we richting IJsselmeer. Met een heerlijk windje zeilden we een ererondje om Pampus en zetten koers naar Lelystad. Naarmate Lelystad dichterbij kwam, werden de korte golven hoger en kwam de wind uit een vervelende hoek. Dus het laatste stuk maar op de motor gevaren. NƩt na de Houtribsluis aangemeerd bij Deko Marine. 's Avonds heerlijk gegeten bij het restaurant op de jachthaven bij "je&jij". We gaven de jonge medewerker deze naam omdat hij werkelijk iedereen tutoyeerde.... Na deze winderige dag Ʃn het kleine biertje werd het niet laat.

Dindsdag alweer een prachtige dag. Na een heerlijk ontbijt verlieten we Lelystad en zetten koers richting Stavoren. Een flink eind zeilen dus. Een tijd lang kregen we gezelschap van een collega Midget, genaamd "Kookaburra". De 'beruchte' korte golven van het IJsselmeer werden ons op het laatst te gortig. Elke klap zorgde voor een remmende werking tijdens het zeilen. Dus zeilen maar weer laten zakken en op de motor naar Stavoren gevaren. Tja, wat kan je intussen beter doen dan even lekker een halfuurtje in je kooi gaan liggen. DƔt zo'n half uur zomaar twee uur kan worden..... Verbazingwekkend. Om een uur of half vijf voeren we de sluis van Stavoren binnen. O heerlijk, geen golven meer. Na de sluis de zeilen gehesen en op ons gemak naar Heeg gezeild. Intussen een plekje gereserveerd in de overvolle jachthaven van Woudsend, waar we om ca. 20.00uur de touwtjes vastmaakten. Snel naar Restaurant Vis&Meer voor zo'n heerlijk visje.

Woensdag lekker rustig aan gedaan en na het late ontbijt over de Fluessen naar een groot hoefijzervormig eiland gezeild, waar we Henks kennissen Pieter en Judith zouden ontmoeten. Er bleek in de overvolle binnenhaven van het eiland nog een plekje vrij te zijn naast de "Bever" van Pieter en Judith. De rest van de middag genoten van de rust en het heerlijke zonnetje. Henk zou vanavond koken. Hij rukte het plastic van de maaltijdsalade en hoppa, aanvallen!  Een koud biertje uit eigen koelkast maakte dit 3-sterren maal compleet. Eenmaal in de kooi bleek dat wij niet de enigen waren die het naar ons zin hadden op het eiland. Massa's muggen hadden het ook ontdekt. En als je dan de horren niet in de deuropening schuift... Het bleef nog lang gezellig.

De volgende dag werden we ruw gewekt door de Broodboot. Ja, Ć©cht waar. Helaas niet gelukt om er op dit vroege tijdstip een foto van te maken. Na het ontbijt snel overlegd wat de plannen van vandaag zouden worden. Windrichting en golfslag (ja, alweer) lokte niet echt om vandaag het IJsselmeer over te steken naar Enkhuizen. Dus besloten we om op de motor alvast naar Stavoren te varen en daar de toerist uit te hangen. Samen met de "Bever" gingen we op weg en vonden zo'n 2,5 uur later een mooi plekje bij Marina Stavoren. 's Middags maar eens gewapend met fototoestellen het stadje gaan verkennen. Meteen wat boodschappen ingeslagen en heerlijk gegeten bij De Vrouwe van Stavoren, die aanmerkelijk beter kon koken dan Henk ;-)

Vrijdag om 7.00uur opgestaan om niet in een enorme rij voor de sluis van Stavoren te belanden. Voor de remming van de sluis op ons gemak ontbeten en koffie gezet. Om precies 9.00uur ging het licht op groen en konden we mee met de eerste schutting naar het IJsselmeer. Henk kon maar geen afscheid nemen van Stavoren, maar na 4 rondjes in de binnenkom gingen we dan toch maar op weg. Op naar Enkhuizen en vervolgens door naar Monnickendam. Alles werkte mee vandaag. De zuidwesterwind floot er lustig op los en de golven hadden even rust genomen. Om half twaalf lagen we al bij Enkhuizen om de sluis door te gaan. De wind kreeg er steeds meer schik in en zo 'vlogen' we werkelijk over het water. Om 16.30uur bereikten we de haven van Marina Monnickendam. Pieter en Judith bleken al 1,5 uur geleden te zijn aangekomen. Hoe doen ze dat toch...?? Ook Agnes was intussen aangeland. Samen hebben we nog even wat gedronken en daarna afscheid genomen van P&J. Daarna samen met Henk nog even wat gegeten in het gezellige centrum. Toen werd het tijd om ook Henk gedag te zeggen en naar Baarn te vertrekken. Het was een heerlijke zeilweek. Bedankt Henk!

 

 

Voor Pampus
Opzij, opzij
Lelystad in zicht
De hurkende man (kunst)
En ja hoor, daar issie weer
Zou hij nog een druppie voor ons over hebben?
Mooi plekje bij Deko Marine
Wind in de zeilen
Henk is tevreden
Scheepje op de Fluessen
Dart 18
Mooi heh..
Dit moois staat zomaar langs de waterkant
In Woudsend
Op de Fluessen
We laten de badeend even uit
Vier op een rij (misschien 1 meer)
Je kijkt je ogen uit
Gezellig naast Judith en Peter
Kunst op het eiland
Tonnetje onderweg
We volgen Judith en Peter
Weer zoiets moois
Het houdt niet op
Die is een eind van huis
File varen richting Stavoren
Hij spaart nog voor een grotere boot
En weer samen in Stavoren
Natuurlijk...
Gemaal Stavoren
Gemaal Stavoren
Dat zijn flinke pompen
Sluis Stavoren
Stavoren
Stavoren
Stavoren
Waarheen...?
Stavoren
Klipper Passaat op het IJsselmeer
Doorkijkje
Wachten aan de remming bij Enkhuizen
Afscheidsdrankje in Monnickendam