Off Canvas sidebar is empty

India 2020

 

Precies een week voordat het coronavirus Europa bereikte, boekten wij onze derde rondreis door India. Tja, als je alles van te voren weet.... Uiteindelijk hebben we er alles aan gedaan om er het beste van te maken en te genieten van dit bijzondere land. Hieronder het -zoals jullie gewend zijn- uitgebreide verslag en een flinke selectie uit de foto's. Ook onze videoverslag is inmiddels klaar en te bekijken op mijn YouTube-kanaal: https://bit.ly/3bqtCQD.


Mumbai, zondag 8 maart


Op zaterdag 7 maart dropt Louk ons met koffers bij Schiphol en rond 12.00u vertrok onze rechtstreekse KLM-vlucht naar Mumbai, waar we om 00.40u plaatselijke tijd landden. Ziezo, snel naar buiten, dachten we. Bij de immigrationdesk stond intussen al een rij van zo'n 200 reizigers en Indiase ambtenaren trekken zich daar niets van aan. Afijn 2 uur later stonden we buiten en werden opgewacht door Raju, onze chauffeur. Het liep al richting half vier voordat we ons bed indoken bij The Sahil Hotel. Maar ja, om 9.00u zou Raju alweer voor de deur staan voor een stadstour mét gids, dus met erg kleine oogjes bijtijds aan het ontbijt, zodat we op tijd in de lobby zouden zijn. Toen Raju er om 9.15u nog niet was, hebben we de receptie gevraagd om hem even te bellen. Stond met problemen in de garage en zou er rond 10.00u zijn. Tja, we waren weer in India....  Uiteindelijk werd het bijna 11.00u voordat we in de vervangende, grotere auto zaten. Ook de gids was aanwezig.

Eerst naar Dhobi Ghat, de allergrootste openlucht-wasserij van Mumbai. Helaas geen wandeling door de Ghat, maar een fotomoment vanaf de brug. Indrukwekkend. Verder naar een enorme overdekte groente- en vleesmarkt en daarna foto's maken van het prachtige stationsgebouw. In een plaatselijk tentje maar even onze eerste curry gescoord. Mmmmm! Op naar één van de highlights van deze dag; Gateway of India en het wereldberoemde Taj Hotel. Natuurlijk weet je dat je niet de enige bent als je hier op zondag naar toe gaat. Volgens de haastige gids was er geen tijd meer voor de boottocht naar de Elephant Caves. Sinds we hem gevraagd hadden naar een mogelijke Dharavi tour, vroeg hij om de 10 minuten of we dat met hem gingen doen. Mooi niet (Nāhī dus!). Op het programma stond nog een bezoek aan het Prince of Wales Museum met wel héél erg veel beelden uit alle uithoeken van het land. Op de terugweg naar het hotel stopten we nog even voor een foto bij de Back Bay, met mooi uitzicht op de skyline van Mumbai en als allerlaatste stopten we bij een van de oudste Jaintempels van het land. Na een snel inhaaltukkie vonden we op Google het simpele eettentje Samudra Bar. 's Avonds bijtijds gaan snurken, nadat we op Facebook eerst nog even snel een Dharavi tour hadden geboekt. Dharavi behoort tot een van de allergrootste sloppenwijken ter wereld.

Na een uitgebreid ontbijt maar eens bedacht hoe we naar het ontmoetingspunt voor onze Dharavi tour zouden reizen. We zaten immers op loopafstand van treinstation Mumbai Central. Even snel met de receptie overlegd, ja hoor, op dit tijdstip is de trein mogelijk. Tien minuutjes later voor wel 40 rupees (= 50 eurocent!) twee retourtjes gekocht naar Mahim Railwaystation. Het perron was snel gevonden, omdat werkelijk iedereen je wil helpen. Ook dat is India! Iets later zaten we in een zo goed als lege trein die met open deuren én een sneltreinvaart door Mumbai reed. Al snel vonden we het koffietentje en maakten kennis met onze gids die zich Bunny noemde. Na een lekkere bak koffie liepen we samen met de gids de sloppenwijk in. Fotograferen en filmen is niet toegestaan, dus helaas geen beelden. Na een indrukwekkende wandeling van bijna twee uur verlieten we de wijk aan de andere kant. Een taxi bracht ons weer terug naar het station. Bij het hotel hebben we ons snel even opgefrist en de camera's opgepikt. Bij de plaatselijke Airtelshop even snel (nou ja, snel) een prepaidkaartje voor onze MiFi gekocht en gelunched bij ons 'vaste' adres.

Een taxi aangehouden om ons naar de Haji Ali Dargah moskee te brengen. Was het gisteren hier overvol, nu liepen we zo over de lange pier naar de moskee. Natuurlijk weer veel verzoeken om selfies én foto's van de Indiase bezoekers. Hierna de pier weer af en met een taxi nóg een keer naar de Gateway of India. Het was hier nu veel rustiger en we konden zelfs nog een boottochtje van een halfuur boeken. Altijd leuk. We besloten hier vandaan naar het Oval Maidan te lopen om de bekende Rajabai klokkentoren te zien en te genieten van het cricketspel in dit enorme stadspark. Hierna bracht een gezellige Indiase taxichauffeur ons terug naar het hotel. Onze 'harde schijf' was intussen aardig vol geraakt.

Dinsdag de koffers dichtgeklapt en na het ontbijt gaan wachten op de chauffeur. Ook vandaag weer te laat, maar dat was niet ons enigste probleem, want onze Indiase touroperator had het hotel te laat betaald. De alleraardigste manager Mr. Sunil (wandelende sluikreclame voor stukken zeep..) liet na diverse telefoontje met de touroperator weten, dat wij onze creditkaartgegevens achter zouden moeten laten. Zodra betaling van de touroperator binnen was, zou hij onze betaling annuleren. Lekker begin van de vakantie! Iets later stond Raju met opnieuw de grotere auto voor de deur. Koffers er in en op naar Lonavala.

KLM 777 naar India
Grote wasjes, kleine wasjes
Bekend straatbeeld in India
Markt Mumbai
De beste currykruiden
Stationsgebouw Mumbai
Engelse stijl
Taj Hotel
Ziet er betrouwbaar uit
Prince of Walesmuseum
Prince of Walesmuseum
Prince of Walesmuseum
Prince of Walesmuseum
Prince of Walesmuseum
Selfies
Jaintempel
Jaintempel
Er kan weer gekookt worden
Computercursussen
Dharavi rondleiding
Dharavi rondleiding
Huizen zwartgeblakerd door pottenbakken
Haji Ali Dargah
Lekker zo'n ijsje
Skyline Mumbai
Haji Ali Dargah
Haji Ali Dargah
Gateway of India
Taj Hotel
Vaartochtje
Vrije vogel
Rajabai klokketoren
Blijven oefenen....